Uponor Épületgépészeti Kft. - Műszaki ügyfélszolgálat
1043 Budapest, Lórántffy Zsuzsanna utca 15/b.
 
Uponor Thermatop S

Tökéletes belső hőmérséklet, egész évben

A folyamatos kellemes hőmérséklet beltérben nem luxus többé. Napjainkban minden épületben elengedhetetlen a hőkomfort optimális szintje – azon érzés, hogy milyen meleg vagy hideg van egy környezetben: lakóépületekben, ipari, kereskedelmi, magánházakban és többlakásos lakóházakban. Különböző tanulmányok bizonyítják, hogy a hőkomfort a legmagasabban értékelt feltétel a beltéri kényelem és az elégedettség javítására.

A fűtési, szellőztetési és légkondicionálási (HVAC) rendszerek már évtizedek óta léteznek, forradalmasítva, azt, ahogy az emberek érzik magukat és töltenek időt belső terekben. Sokszor érezhette már a szellőt és hallhatta a zúgást, hiszen ma már alig tudunk elképzelni egy irodahelyiséget, bevásárlóközpontot vagy akár egy magánházat HVAC rendszer nélkül: változó hűtőközeg-áramlás (VRF), légkezelő egységek, hűtők, ventilátorok, Single vagy Multi Split hűtési és központi fűtési rendszerekhez, radiátorokkal, kazánokkal és hőszivattyúkkal. A gyors urbanizáció eredményeként a HVAC berendezések piaca virágzik. A Mordor Intelligence szerint a CAGR 5,3%-os növekedése várható 2026-ig csak Európában.

Az elmúlt években azonban megváltoztak a végfelhasználók kényelemmel kapcsolatos elvárásai. Ugyanakkor az épületek lakói olyan rendszereket akarnak, amelyeket „telepíthetnek, majd el is felejthetnek”. A hagyományos HVAC-rendszerek előnyei fokozatosan csökkennek, eközben három fő kihívást helyezve a figyelem középpontjába:

   1. ​Kényelmetlenség: légáram és zaj

A HVAC-rendszerek meleg vagy hideg levegőt fújnak, felgyorsítva a levegő sebességét, ami huzatnak tűnhet. Minél gyorsabban mozog a levegő, annál nagyobb a hőcsere. Egy idő után a huzat hideg vagy szélhűtő hatást vált ki, különösen, ha az emberek közvetlenül ki vannak téve a hűtési vagy fűtési forrásnak, vagy hosszú órákig ülnek.
Ezenkívül a hagyományos HVAC-k sem képesek folyamatosan fenntartani az optimális hőmérsékletet. A rendszer leállítása esetén az elért hőmérséklet nagyon gyorsan elvész. A HVAC-val történő fűtés és hűtés sok energiát is igényel.
Végül pedig a rendszer bekapcsolt állapotában keletkező zaj bosszantó lehet, ami negatívan érinthet sokakat, zavarhat a koncentrációban, sőt a produktivitásban is.

   2. Korlátozások: kevesebb szabadság a belsőépítészetben

A HVAC rendszer tipikus telepítési követelményei korlátozzák az építészeket és a tervezőket a kívánt tér kialakításában. Például, hol fognak állni a beltéri AC egységek? A radiátorok blokkolják egy adott helyiség kialakítását? A HVAC rendszer zavarja a világítótestek elhelyezését? Hogyan tisztítsa meg a ventilátor coilerek és a radiátorok hátulját?
A kérdések listája folytatódik.
A teljes tervezés során gondosan mérlegelni kell a HVAC rendszer csatornáinak, keverődobozainak, csővezetékeinek, beltéri és kültéri egységeinek távolságát és egyéb követelményeket. Ezenkívül a HVAC berendezések gyakran jelentenek funkcionális és esztétikai kihívásokat, mivel megszabják a helyiségek tájolását és elrendezését, valamint a későbbi beállításokat.

   3. Összetettség: Karbantartási problémák

A HVAC rendszerek, különösen a hűtési megoldásaik különböző karbantartási problémákról ismertek. A berendezés elhanyagolása a rendszeres ellenőrzések mellőzésével széles körben elterjedt helyzet, ami a következőket eredményezi:

  • fagyott alkatrészek, például tekercsek és vezetékek
  • piszkos szűrők, amelyek egészségtelen környezetet teremtenek és növelik a villanyszámlát
  • egyenetlen szobahőmérséklet
  • rendszerégési problémák
  • törött termosztátok
  • furcsa zajok a kazánból
  • szivárgás

Ezenkívül a hagyományos berendezések telepítése hosszú és bonyolult lehet, korlátozott testreszabási lehetőségeket kínálva.

Egyetlen megoldás mindhárom kihívásra – és azon túl is

"A legtöbb épületben a mennyezet a legkevésbé zavart felület. Nem találhatók rajta tárgyak vagy burkolatok. Ezzel szemben a padlót gyakran sok tárgy (bútorok, szőnyegek, berendezések) takarja. A teljesítmény szempontjából előnyösebb a mennyezet; nagy hőátadó felületté válik, és aktívabb szerepet tölt be."
- Kiel Moe, Termikusan aktív felületek az építészetben
A jó hír az, hogy egyetlen fűtési- és hűtési rendszerrel leküzdheti mindhárom tipikus HVAC kihívást. Légáramlat vagy zaj nélkül végezhet munkát, teljes tervezési szabadsággal és rendkívül alacsony karbantartási igényekkel.

Színre lép az Uponor Thermatop S

Az Uponor Thermatop S felület fűtő-hűtő mennyezeti rendszer elsősorban sugárzási elven működik, zajmentesen és láthatatlanul működik az álmennyezeten belül. Ezt a fejlett, vízbázisú rendszert az épületek és otthonok extra kényelmére fejlesztették ki.

  • Ideális mikroklíma viszonyok

A Thermatop S közvetlenül az álmennyezetre szerelhető a maximális hatékonyság érdekében, sugárzó fűtést vagy hűtést biztosítva a helyiségben. Fokozatosan felfűti vagy hűti az egész épületet, és hosszú ideig képes fenntartani az elért hőmérsékletet, állandó hőmérsékletet teremtve egész évben.
Innovatív és átfogó megközelítése segít a tervezőknek, építészeknek és befektetőknek biztosítani, hogy a fűtés és hűtés minden jelenlegi és jövőbeli követelménynek megfeleljen.

  • Zökkenőmentes: nincs szellő, nincs zaj

Valószínűleg tisztában van a hideg levegőt fújó hagyományos mennyezeti ventilátoros rendszerek (fan coil) számos kellemetlen mellékhatásával. A légkondicionálás munkahelyi és otthoni egészségügyi problémákhoz vezethet, például megfázáshoz, lázhoz, fejfájáshoz és fáradtsághoz. A Thermatop S nem okoz semmilyen légáramlást, zajt vagy fizikai kényelmetlenséget, így kiküszöböli a légkondicionálás összes káros mellékhatását. Az emberek nem éreznek vagy látnak semmilyen mechanizmust vagy elemet, amely aktívan hűti vagy melegíti a levegőt; úgy érzik, hogy egy optimálisan szabályozott környezetben vannak.
Ezenkívül nincs zaj a coilerekből, ventilátorokból, motorokból, és nincs vibráció. Jobban fókuszálhat, miközben élvezi a csendes munka- vagy lakókörnyezetet.

  • Higiénikus és biztonságos

A COVID-19 világjárvány közepette a klímaberendezésekkel kapcsolatos egyik legnagyobb gond világszerte az volt, hogy képesek-e gyorsabban terjeszteni a vírust. Bár ezt tudományosan a mai napig nem igazolták, továbbra is aggodalomra ad okot, nem csak a COVID, hanem más levegőben terjedő vírusok miatt is. Mivel a Thermatop S egy olyan sugárzó rendszer, amely nem hoz létre levegőáramlást, és nem tartalmaz semmilyen tisztítást, vagy karbantartást igénylő szűrőt/elemet – teljesen biztonságos. Nem terjeszt vírusokat, más mikrobákat vagy gombákat.

  • Rugalmas szobakialakítás

Más, látható egységekkel, rácsokkal és egyéb elemekkel rendelkező rendszerekkel ellentétben a Thermatop S egy láthatatlan rendszer, amely teljes szabadságot biztosít az építészek számára. Szobaberendezések, ablakok, bútorok vagy egyéb  tárgyak elrendezésekor kreativitásunk határa a csillagos ég – vagy a mennyezet, amely ezt a fűtési és hűtési rendszert rejti.
Az egyetlen dolog, amire a Thermatop S-hez tervezési szempontból szüksége van, az az előre meghatározott mennyezeti terv, amely lámpákat, hangszórókat, locsolókat vagy egyéb elemeket tartalmaz. Ezeket a terveket szinkronizálni kell a mennyezet alatti Thermatop S nyomvonalakkal.

  • Könnyű telepítés és alacsony karbantartás

A mennyezeti terv meghatározása után a Thermatop S felszerelése egyszerű. Panelekben kapható Uponor Comfort 9,9 mm átmérőjű csővel, horganyzott acél hőelosztókkal előre összeszerelve, hat különböző hosszúságban. A kampós akasztók gyors bepattintásos rögzítést tesznek lehetővé a mennyezeti CD-profilban. Az egyenes és egyenletes acéllamelláknak köszönhetően, amelyek rugalmasan rögzíthetők, a beépített panelek teljes felülettel érintkeznek a gipszburkolattal a legjobb hőteljesítmény érdekében.
Mi ennek a „plug & play” rendszernek a legjobb része? Az alacsony karbantartási igény! Nincsenek tisztítandó szűrők, furcsa zajok vagy fagyott alkatrészek.

  • Energiatakarékos

Mivel sugárzásos fűtésen alapul, a Thermatop S a hagyományos, konvekciós HVAC-megoldásoknál kisebb energiafogyasztással fűti és hűti vízrendszereit. Ez hosszú távon legalább 20%-os energiamegtakarítást eredményezhet.

A sugárzó mennyezethűtés kockázatai – megoldva

Azok a tervezők, akik melegebb éghajlaton, tenger mellett vagy tóparton dolgoznak, ahol magasabb a páratartalom, általában távol maradnak a mennyezeti hűtőrendszerektől. A fő ok a mennyezeten történő páralecsapódás lehetősége. Páralecsapódás akkor következik be, ha a panelek felületi hőmérséklete alacsonyabb, mint a ráerősített réteg levegőjének harmatponti hőmérséklete, ami akkor fordulhat elő, ha a beltéri páratartalom megnő. Például amikor valaki kinyitja az ablakot, a forró, párás levegő bejut a helyiségbe. A páralecsapódás nedves területeket hozhat létre, és befolyásolhatja a hűtőrendszer hatékonyságát.
Az Uponor Thermatop S azonban olyan megoldást kínál, amely kiküszöböli ezt a kockázatot. Beépítheti az Uponor nagy teljesítményű szobahőmérséklet-szabályozó rendszerét, a Smatrix Pulse-t, amely bizonyítottan felismeri a hőmérséklet, a légáramlás és a páratartalom legkisebb változásait is. Ezt követően információkat küld a hőszivattyúnak, hogy növelje a betáplált víz hőmérsékletét, ami kiszárítja a környezetet vagy leállítja a rendszert.

Teljeskörű megoldás

A kondenzáció megoldása a hozzáadott vezérlőrendszeren keresztül csak egy példa az Uponor termékei és vásárlói iránti egyedi megközelítésre.
A fűtési és hűtési rendszerektől a szobahőmérséklet-szabályozásig és a szakértő számításokig, amelyek segítik a tervezőket a még jobb tervezésben, az Uponor átfogó rendszereket kínál, amelyek még a legösszetettebb igényeknek is megfelelnek.

Mintapéldák, javaslatok

Az Uponor Thermatop S ideális hézagmentes, termikusan aktív mennyezeti felületek hatékony létrehozására lakó- és irodaházak, többlakásos létesítmények, szállodák, magánházak és villák fűtési- és hűtési alkalmazásaihoz. Több mint 300.000 m2 budapesti lakás élvezi a Thermatop S rendszer előnyeit.
A Thermatop S leginkább új lakásokhoz használható. Ennek ellenére még régebbi épületekbe is alkalmas lehet, ha mennyezetük elegendő magasságú a födémrendszer beépítéséhez.
A rendszer tökéletes 2 az 1-ben megoldás az enyhébb és melegebb éghajlatokhoz, mint például a közép-, kelet- és különösen a dél-európai régiókhoz. Ugyanakkor kiváló választás lehet olyan országok számára is, ahol nincs annyi AC (légkondicionálási) igény. A gyors éghajlatváltozással azt feltételezhetjük, hogy 50 év múlva sokkal melegebbek lesznek a nyarak, még Belgiumban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, a Benelux államokban, a balti és a balkáni országokban is.

Ha többet szeretne megtudni, és érdekli, hogy a Thermatop S ideális megoldás-e az Ön épülete vagy háza számára, lépjen kapcsolatba velünk területi képviselőinken keresztül címen, és biztosítunk lehetőséget a termék megismerésére.

Vissza a hírekhez